Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi

Objavljeno: 23. 10. 2020.

Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi

Za zdravlje i dobrobit korisnika institucija važno je da ostanu povezani sa svojom obitelji. Koristite tehnologiju koja nam je dostupna i održavajte redoviti kontakt s osobama koje su korisnici institucija, bilo da se radi o članovima obitelji ili prijateljima. Šaljite im fotografije, obavještavajte ih o novostima, brinite o njima. Njihova svakodnevica značajno se promijenila, pomozimo im zajedno da posljedice tih promjena budu što blaže.

Epidemija bolesti COVID-19 promijenila je u potpunosti naš svakodnevni život. Posebno se to odnosi na dnevnu rutinu starijih osoba koje su u ovoj epidemiji posebno ugrožena skupina. Zbog zaštite svojeg zdravlja starije su osobe prisiljene na čitav niz promjena vezanih uz svakodnevni život. Sada više vremena provode u domu, ograničen im je kontakt s mlađim članovima obitelji, posebno s djecom koja pohađaju vrtiće i škole, ograničen kontakt s prijateljima i kolegama te privremeni prekid brojnih rutina i aktivnosti na koje su navikli. Svakodnevica nam se svima promijenila, ali njima najviše. A radi zaštite njihovog zdravlja, posebno je važno da se svi držimo propisanih mjera i pravila. Prvo i najvažnije, ovo je privremena situacija. Mjere koje su uvedene služe zaštiti zdravlja najosjetljivijih skupina.

Perite ruke
Pranje ruku prva je i najvažnija mjera koju možete učiniti za zaštitu svojeg zdravlja. Prije svakog posjeta instituciji, operite, osušite i dezinficirajte ruke. To je dobra praksa neovisno o epidemiji bolesti COVID-19.

Držite fizičku udaljenost
Prilikom svakog posjeta instituciji, držite fizičku udaljenost od 1,5 metra prema osobi koju posjećujete i prema svim drugim korisnicima institucije, kao i zaposlenicima. Bliski kontakt značajno povećava rizik od zaraze. Bliski kontakt je svaki kontakt na manje od 1,5 metra udaljenosti te bilo koje fizičko dodirivanje druge osobe. To uključuje i rukovanje, grljenje, dodirivanje, tapšanje.

Nosite maske
Prilikom svakog posjeta instituciji obavezno nosite maske. Masku je potrebno nositi tako da prekriva nos i usta, redovito je mijenjati (ako je riječ o jednokratnoj maski) ili prati.

Boravite na otvorenom
Ako je ikako moguće, susrete i druženja s korisnicima institucija održavajte na otvorenom. Boravak na otvorenom, uz pridržavanje ostalih mjera, značajno smanjuje rizik od prijenosa bolesti.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi
Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi
Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi

Preuzmite dokument

  Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi.pdf   (1.21 MB)
 
  Svakodnevne aktivnosti u Domu umirovljenika - Sve